Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ada - Ναμπόκωφ

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία όλων των εποχών από τον αγαπημένο μου συγγραφέα και παρεξηγημένο από τους περισσότερους που δεν τον έχουν διαβάσει ,Βλαντιμιρ Ναμπόκοφ :











"Oνειρο, φύση, έρωτας, όρεξη για καλό φαγητό και μάθηση, λεκτικά παιχνίδια, απόλαυση, απόλαυση ζωής. Αυτό είναι το σύμπαν της «Άντας», ενός από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Ναμπόκωφ, που εξελίσσεται αργά και μαυλιστικά, από τα ονειρικά τοπία της παιδικής ηλικίας, στην παθιασμένη ενηλικίωση, και από εκεί στη γλυκιά γαλήνη μιας μοιρασμένης ωρίμανσης. Η «Άντα», που γράφτηκε στα 1969 είναι μία ιστορία αιμομιξίας, που συμβαίνει μέσα στην άγνοια των εραστών για τη συγγενική σχέση που τους συνδέει, μέσα στην αθωότητα και το ασίγαστο πάθος και ολοκληρώνεται θριαμβικά, δίχως τύψεις και δίχως συνέπειες. Είναι μια νοσταλγική παρωδία με θέμα τη ρωσική αυτοκρατορία των γαιοκτημόνων, τα οποία συντρόφευαν τα αργόσυρτα παιδικά καλοκαίρια του Ναμπόκωφ στην εξοχή. Είναι ακόμη ένας θησαυρός αναφορών στη ρομαντική πεζογραφία και ποίηση, ένα έργο γεμάτο υπαινιγμούς, λογοπαίγνια, επιστημονικές παρατηρήσεις."

Από το site "Σπάνια Βιβλία"



Και φυσικά :Λολίτα (επίσης ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ) ,Χλωμή Φωτιά ,Πρόσκληση Σ'ενα Αποκεφαλισμο ,Το Μάτι ... και άλλα που θα διαβάσουμε στο μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΠΗΛΙΑ